2015. március 16., hétfő

Tárgyalástechnika vagy tárgyalásikészség-fejlesztés?



 A Google kereső szerint, Magyarországon a tárgyalási tréninget keresők közül, szinte mindenki a tárgyalástechnikára keres rá és jóformán senki sem a tárgyalásikészség-fejlesztésre.

 A különbség pedig óriási. Az egyik az elmélet a másik pedig a gyakorlat. Vajon attól, hogy egy gurut meghallgatunk egy vagy kétnapos tréningen, vagy akár elolvasunk egy könyvet, attól jobban fogunk tárgyalni?  1 vagy két napos tréning elég? Vajon a manapság nagyon felkapott On-line, vagy webinar formában működik-e a készségfejlesztés? Helyettesíthető-e a személyes jelenlét és a sok gyakorlat?

A válaszom röviden NEM!

A tréningen részt vevő hallgatóink visszajelzése bizonyítja az állításomat. Kétszer annyian mondják, hogy a tréning gyakorlati részéből tanultak, mint az elméletből.
A készségfejlesztés egy hosszú folyamat, melyből a tréning csak egy elem, ahol az elmélet mellett nagyon sok élő tárgyaláson keresztül adnak a trénerek visszajelzést és tanácsot, és ezzel adják meg a kezdeti segítséget, ami után viszont még nagyon sok gyakorlatra van szükség, hogy ezek életünk szerves részévé váljanak és beépüljenek a napi rutinba.

Pont olyan, mint az autóvezetés. megtanuljuk az elméletet, megkapjuk a jogosítványt, de vajon mennyit kell vezetnünk, hogy elmondhassuk, tudunk vezetni?
Rábízná-e a frissen jogosítványt szerzőre, hogy a vadonatúj méregdrága autóját elvezesse egy nehéz terepen? 

De vajon miért bízunk több millió forintos, vagy eurós megállapodást olyanokra, akik nem kaptak semmilyen képzést? 

„Képzeld el azt a helyzetet, hogy képezzük az embereinket és elmennek a cégtől!”- mondja a pénzügyi igazgató.
„Képzeld el azt a helyzetet, hogy nem képezzük őket, és maradnak!- válaszolja az ügyvezető

Papp Zoltán – Scotwork Magyarország, ügyvezető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése