2015. március 10., kedd

Az egész az átfogalmazáson múlik!




Legtöbben figyelemmel kísérték a legutóbb választásokat nyert görög kormány és az EU között folyamatban levő tárgyalásokat. Politikai meggyőződéstől függően a megfigyelések számtalan módon láthatják ennek kimenetelét.

Nos, az eredmény sikernek mondható, vagy egy teljes fegyverletétel a görög kormány részéről? Talán sokan egyetértenek abban, hogy egyik sem. A tárgyalás nem egy csata ahol az egyik fél győzedelmeskedik a másik fél halálos vereséget szenved. A tárgyalások kompromisszum kötésről szólnak, ahol a felek engednek olyan területen mely kevésbé fontos számukra azért, hogy előnyhöz jussanak azokon a területeken, melyek fontosak számukra. Igaz, amikor a témák minden fél számára fontosak és nézeteltérésekkel terheltek akkor képzett tárgyaló szükséges a folyamat előremozdítására.

Tehát, ha senkit sem mondhatunk igazi nyertesnek, akkor jó ez a megállapodás? Mielőtt felfedném a véleményem, hadd tisztázzam mi is a „jó megállapodás”. Két feltételnek kell teljesülni, hogy a megállapodás „jó” legyen. Az első feltétel a tartalomhoz kapcsolódik. A végső megállapodásnak mindenki számára egyformán megfelelőnek és végrehajthatónak kell lennie. Ez talán egyértelmű.

A második feltétel talán még fontosabb. Ez pedig az átfogalmazással kapcsolatos. Az átfogalmazás lehetővé teszi, hogy minden fél megőrizze az arcát és felmutathasson valami eredményt, még akkor is, ha az nem a teljes győzelem. Ez lehetővé teszi, hogy a politikusok „eladják” az eredményt választóiknak és folytassák, annak ellenére is, hogy a megállapodás sok kívánnivalót hagy maga után. Tehát, bármilyen meglepően is hangzik az átfogalmazás gyakran a legfontosabb eleme a megállapodásnak.

Figyelembe véve tehát a két feltételt, a tartalmat és az átfogalmazást, most már meg tudom válaszolni a kérdést, hogy ez egy jó megállapodás volt-e Görögország és az EU között. IGEN, jó megállapodás. Mindkét fél el tudja fogadni a tartalmi részt (legalább is a következő néhány hónapra). Mindkét fél bizonyíthatja, hogy megőrizte a korábbi memorandumok szellemiségét (EU partnerség) vagy előre tudták mozdítani a korábbi status quo-t amit örököltek elődeiktől (előző Görög kormány). Mindössze annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk milyen szűrőn keresztül alakítjuk véleményünket.

Yannis Dimarakis, Scotwork Hellas, ügyvezető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése