2016. szeptember 1., csütörtök

EU csúcstárgyalások előtt! Érdemes komolyan venni a felkészülést?




Scotwork trénerként általában érdeklődéssel tekintek a közügyeket befolyásoló tárgyalásokra, így kiemelt figyelemmel kísérem az EU két legfontosabb témája köré csoportosuló tárgyalások kimenetelét is. A BREXIT tárgyalási folyamat pontos forgatókönyve úgy tűnik még a kezdeményező fél, az Egyesült Királyság részére sem teljesen egyértelmű, de a másik téma, a menekült ügy, vagy menekült kérdés annál inkább követhető, noha a tisztánlátás érdekében érdemes a pozsonyi csúcsra készülő mind a 27 tagállam véleményét megismerni.

A menekült témát sokan Angela Merkellel azonosítják, sőt egyenesen a probléma okozójaként emlegetik, ezért aztán rá, vagyis Németországra különös súly esik ezen a csúcson is. Vajon milyen taktikával készül „az EU jövője” elnevezésű tárgyalásokra Merkel és hogyan fog az erőviszonyokkal játszani, tárgyalóként ez érdekel most leginkább. Az elmúlt hét híreit uralta a kancellár asszony, hiszen egy hét alatt összesen 15 tagország legmagasabb képviselőivel, elnökeivel, miniszterelnökeivel találkozott. Az, hogy a megszervezett találkozók sorrendje összefüggésbe hozható-e a témában várható 27 tárgyaló erőviszonyainak sorrendjével nem tudom, de gyaníthatóan igen. Elsőként a francia elnökkel és olasz miniszterelnökkel találkozott, melyet egy észt/NATO látogatás követett, majd a cseh főváros után a V4-ek miniszterelnökeivel tárgyalt, de még aznap a skandináv országok és Hollandia következett és a hét tárgyalási road-showja a balkáni tagállamokkal és Ausztriával zárult. Fárasztó és nehéz hét lehetett, de vajon mit nyert vele?

Merkel rutinos tárgyalóként korábbi tárgyalásokra és személyes találkozókra alapozva ismerhette már a tagállamok többségének véleményét, talán egy-egy karakteres tárgyalófél tárgyalási stílusát, valószínű reakcióját is. Ezt az ismeretét erősíthette most tovább az elmúlt héten, mely fontos szempont a tárgyalásra történő felkészülésnél. Scotwork oktatóként mindig hangsúlyozom a felkészülés fontosságát, mellyel szinte minden hallgató egyetért. A kérdés csupán az, hogy megteszi-e és ha igen, milyen struktúrában. Merkelnek is vannak céljai, mint minden tárgyalónak, de ahhoz hogy elérje stratégia is kell, ebben segíthetett leginkább az elmúlt hét. Az álláspontok hátterét, azok mozgatóját és motivációját ismerte valószínűleg meg és remélhetően arra is figyelmet fordított, hogy az egyes tárgyalók ezt milyen határozottsággal, erővel próbálják majd keresztülvinni. Fontos szempont az erőviszonyok pontos ismerete, a tárgyalást nagyban befolyásolhatja. A kérdés most az, hogy ezeket az információkat hogyan használja fel saját tárgyalási pozícióinak erősítése, esetenként megvédése érdekében és talált-e szövetségest, vagy álláspontjához közelítő véleményt. Segítette-e a múlt hét tisztábban látni, hogy milyen engedményeket lesz kénytelen lenni és persze tud-e azok fejében olyat kérni, ami számára, az általa képviselt vélemény mellé állítható.

Nem sokat kell már várnunk, hogy a pozsonyi csúcstalálkozó kimenetelét megismerjük, és további tisztánlátást nyerjünk a várható következményekről.

Papp Zoltán – Scotwork Magyarország, ügyvezető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése