2017. február 7., kedd

May Brexit beszéde – kijátszotta kártyáit?

„Ezért mondtam korábban is – és fogom továbbra is – minden elejtett szó és minden felnagyított média riport nehezebbé teszi, hogy jó megállapodást kössön Nagy Britannia.”

Theresa May régóta ismételt mantrája, hogy nem fed fel részleteket a britek Brexit tárgyalási taktikájáról, mert az gyengítené a tárgyalási pozíciójukat. Azután nem olyan régen mégis ezt tette. Íme, néhány szó szerinti idézet – vajon milyen következtetésekre jutnánk a kiemelt szavakból, ha Britannia kilépési tárgyalásainak álláspontját vizsgáló európai hivatalnokok lennénk?

„Nos, ma szeretném körvonalazni az előttünk álló tárgyalásokkal kapcsolatos céljainkat. 12 cél egy nagy cél érekében: egy új, pozitív és konstruktív partnerség Britannia és az Európai Unió között.

Az első cél alapvető fontosságú. Kiszámíthatóságra törekszünk, amennyire csak tudunk.
Második alapelvünk az, hogy erősebb Nagy Britanniát építsünk. Ez azt jelenti, hogy saját ügyeinket magunk kontrolláljuk, például azon milliókét, akik arra voksoltak, hogy az Európai Uniót elhagyjuk. Visszavesszük tehát az irányítást a törvénykezés területén és véget vetünk az Európai Bíróság hatáskörének Nagy Britanniában. 

Ebben a jelentős időszakban fontosabb, mint valaha, hogy együtt tekintsünk a jövőbe. Az összefogás erősebbé tesz bennünket, a kötelék, ami egyesít, mint embereket és közös érdekeinket az Egyesült Királyságban az egy nyitott, sikeres kereskedő nemzet jövőképe. Remélem, ugyanez a szellemi egység kerül alkalmazásra Észak-Írországban különösen a következő hónapokban, a nemzetgyűlési választásokon és az érintettek azon dolgoznak majd, hogy mielőbb helyreállítsák az együttműködést a kormánnyal. 

Amint (az erőviszonyokat visszatelepítjük Brüsszelből Britanniába), vezérelveinknek azt kell biztosítaniuk, hogy – ahogy elhagyjuk az Európai Uniót – nem jönnek létre újabb akadályok az élhetési és üzleti tevékenységek területén az új saját uniónkban. Ez azt jelenti, hogy fenntartjuk a szükséges közös normatívákat és keretrendszereket a saját belső piacunkon. Képessé tesszük az Egyesült Királyságot arra, hogy egy nyitott kereskedelmi nemzetként világszerte elérhesse a legjobb kereskedelmi ajánlatokat és védje a szigetek (Egyesült Királysághoz tartozó szigetek) közös erőforrásai.

Nem felejthetjük el, hogy amint kilépünk, az Egyesült Királyság szárazföldi határral rendelkezik majd az EU-val és a közös utazási területek fenntartása az Ír Köztársasággal fontos prioritás lesz az EK (Egyesült Királyság) számára a tárgyalások alatt.
A Brexitnek azt kell jelentenie, hogy felügyeljük az Európából Britanniába érkező emberek számát. Ezt fogjuk biztosítani.

… az irányításom alatt a Kormányzat nem csak a munkavállalók jogait fogja védeni meghatározott EU jogszabályokra építve. Mivel ez alatt a konzervatív kormányzat alatt biztosítani fogjuk a munkavállalók jogi védelmét, hogy lépést tarthassanak a változó munkaerő piaci feltételekkel …
Tehát, mint prioritás, törekedni fogunk egy merész és ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodásra az Európai Unióval.
Ennek a megállapodásnak lehetővé kell tennie a lehetőség szerinti legszabadabb termék és szolgáltatás kereskedelmet Britannia és az EU tagállamai között.
Mivel nem leszünk továbbra az egységes piac része, nem lesz szükség arra, hogy hatalmas összeggel járuljunk hozzá az EU költségvetéséhez.

Tudom, hogy az Európán kívüli országokkal kötendő kereskedelmi egyezményekre irányított figyelem felvet kérdéseket, hogy vajon Britannia az EU vámunió része kíván-e maradni …. De én azt akarom, hogy vámáru megállapodásunk legyen az EU-val.
A közös biztonságunkat érintő egyre súlyosabb fenyegetésekre a válasz nem a kevesebb együttműködés, hanem a több közös munka. Ezért azt akarom, hogy jövőbeni kapcsolatunk az Európai Unióval tartalmazzon gyakorlati intézkedéseket, olyan kérdésekben, mint a bűnüldözés és a hírszerzési információk megosztása az EU szövetségeseivel.

Nem úgy értem, hogy törekedni fogunk valamilyen formában a korlátlan átmeneti állapotra …. Inkább azt akarom, hogy jövőbeni partnerségünkre vonatkozóan megállapodjunk az 50. cikkely által biztosított két éven belül. Ettől a pillanattól kezdve úgy véljük egy szakaszos végrehajtási folyamat az, amiben Britannia és az EU intézmények és tagállamai készülhetnek az új szabályokra, amik köztünk érvénybe lépnek és kölcsönös önérdekeinket szolgálják.

Nos, noha néhányak számára frusztráló, a kormány nem enged a nyomásnak, hogy többet mondjon el, mint amennyit nemzeti érdekünk megkíván.”
Tisztelt Olvasóink! – az Önök észrevételei és a beszédének egyéb jelzései talán segítenek a Miniszterelnöknek a jövőben.

Stephen White – Scotwork UK., Partner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése