2016. február 9., kedd

Csak azért mert neked nem kell már!

Egy barátom lánya elhatározta, hogy vásárol egy hűtőgépet. Egy olyan jó nagy amerikai fajtát, jégadagolóval, villogó kijelzőkkel meg „disco gömbbel”. Túlzok egy kicsit (persze nem is olyan kicsit), de érthető a lényeg, ugye?

Közben persze felmerült a kérdés, hogy mi legyen a régi hűtővel?

Természetesen semmi baj a kérdéssel, hiszen mint sok minden, ami felett eljárt az idő és elavult, de egykoron előre vitte az életünket meg kell válnunk tőle.
A lány megkérdezte az új hűtőgép szállítóját, hogy elvinné-e a régit. A válasz az volt, hogy sajnálják, de nem. Annak ténye, hogy ezt akkor kérdezte, amikor már kifizette az új hűtőt, ahelyett, hogy a vásárlás utolsó feltételként szabta volna egy lényeges pontja ennek az írásnak.

Gondolt egyet és felhívta a helyi önkormányzatot. Ők azt mondták elszállítják, és azt kérték a soron következő szemétszállításkor helyezze ki a ház elé. A lány örömmel nyugtázta a tanácsot.
Két héttel később a hűtő még mindig ott várakozott egyre szánalmasabb állapotában, rontva a ház és a külvárosi utca képét. A környező függönyök mögül is értetlenül nézték és Ő egyre jobban aggódott mit szólnak a szomszédok.
Ismét egy telefon az önkormányzathoz. Ismét egy reményteljes ígéret. Ismét nem történt semmi.

3 hét elteltével felhívta barátomat, az édesapját. Az apa alaposan elgondolkozott és ahelyett, hogy a hátára vette volna a hűtőt és a problémát egy ravasz tervvel állt elő.
Azt javasolta írja ki a hűtőre, hogy elvihető 30 fontért. A lány megtette és láss csodát a hűtő másnapra eltűnt (annak ellenére, hogy senki nem fizetett érte egy fillért sem).
Mi, mint tárgyalási készségek fejlesztésével foglalkozók pontosan tudjuk, hogy mi volt a probléma.

Csak azért, mert részünkről könnyen adható valami hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy megtudjuk az jelent-e értéket a másik fél számára, vagy elfelejtjük beárazni az engedményeinket. Ha ezt elmulasztjuk, ne csodálkozzunk rajta, ha a másik fél, saját maga sem ismeri fel a számára felajánlottak értékét. 

A tárgyalás leginkább kreatív része azokból az elemekből tevődik össze, amelyekben megkülönböztetjük a költségeket és az értékeket. Találjuk meg és ismerjük fel ezeket és használjuk tárgyalásaink során!
Alain Smith – Scotwork, UK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése