2015. június 2., kedd

A „NEM” ereje!

A legutóbbi argentin film Eszeveszett mesék („Wild Tales”) címmel hat különböző kitalált történet összeállítása, kétségbeejtő helyzetekben levő emberekről. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a szórakoztató történeteket, de az egyik részt különösen a tárgyalóknak.

Az esemény egy gazdag apa és önfejű fia összeesküvésének története, melyben a fiú elköti a családi BMW-t egy este, majd ittasan elgázol egy terhes gyalogost, akit cserbenhagy és elhajt. Az anya és születendő gyermeke nem éli túl a gázolást. A tinédzser bevallja szüleinek a történteket, akik az apa és a család ügyvédjének vezetésével kiagyalnak egy tervet. A kertészt, aki évek óta szolgálja a családot, bevonják az esetbe és arra kérik vállalja be az esetet és tanúsítsa, hogy Ő vezette az autót, vállalja annak börtönbüntetéssel (várhatóan egy irreálisan kalkulált 18 hónapot) járó következményét, cserébe álmaiban sem gondolt összegért 500.000 dollárért.

Az apa kétségbeesetten küzd fia megmentésén és ezt a gyarlóságot bizony kihasználják a felek az ár felküzdésénél. Millió dolláros kenőpénz a nyomozónak, aki ellentmondásokat vél felfedezni a kertész történetében és fél millióval több a család ügyvédjének, mint közvetítőnek. Ezek után a kertész még benyújtja igényét egy tengerparti apartmanra, a nyomozó pedig további költségekre hivatkozva azok megtérítésére. Mindkettő nyilvánvalóan kívánságlista tétel.
De ezen a ponton a kocka fordult. Az utolsó követelésnél a frusztrált apa „NEMET” mond az egészre, minden korábbi megállapodásra és visszavonja azokat még annak árán is, hogy fia börtönbe kerülhet. A feleség könyörög, az ügyvéd fenyeget, de mindhiába.

Mindössze egy szóval az apa megfordította az erőviszonyokat. Az ügyvéd visszavonulót fújva lemond a kívánságlistája tételeiről. Az apa elutasítja ezt is és azt javasolja, hogy az egész „üzlet” nem kerülhet többe, mint 1 millió dollár, melyet az érintetteknek egymás között kell felosztaniuk.  Az ügyvéd több pénzért könyörög, de az apa ismét elutasító, így a megállapodás az Ő feltételeivel érvényesül. Az esetből legalább két tanulság vonható le; először is a tárgyalóknak meg kellene tanulniuk, hogy az erőviszonyok miképp tolhatóak saját irányításukkal – mert nincsenek kőbe vésve – és másodsorban, Ne légy mohó!

Ha most azzal vádolnának, hogy elárultam a történetet és elrontottam a film élvezetét, nos, ígérem van egy csavar ennek a történetnek is a végén és persze még a másik ötnek is, amelyek úgyszintén zseniálisak és szórakoztatók.
Mellesleg a történet kísértetiesen hasonlít a Három majom („Three Monkeys”) című 2008-ban készült török filmhez, amit szintén érdemes megnézni.

Jó szórakozást!

Stephen White – Scotwork UK., managing partner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése