2016. október 26., szerda

Miért nem tárgyalható a vasárnapi nyitva tartás?


Scotwork – tárgyalóként és tárgyalásikészség-fejlesztő trénerként érdeklődéssel olvastam a „vasárnapi nyitva tartás” témában megjelent legfrissebb híreket miszerint a KDNP indítványozza hamarosan a havi két szabad vasárnap törvényi szabályozását. Szóval mégsem adták fel, gondoltam a cím láttán, de nézzük át az eseményeket szigorúan tárgyalási szemmel, a politikai érdekek figyelembevétele nélkül!

A vasárnapi nyitva vagy épp zárva tartással (ki hogy szereti) kapcsolatban továbbra is konfliktus tapasztalható, magyarul valaki, vagy valakik elégedetlenek. Az ilyen helyzetek feloldására több lehetőség kínálkozik, ezek egyike a tárgyalásos úton történő rendezés. Úgy tűnik a KDNP továbbra sem ezzel él, de hogy jutottunk el idáig?

Akaratuk előkészítésénél a meggyőzés technikáját alkalmazták, hosszú érveket sorakoztattak, hogy miért lesz jó a boltok vasárnapi zárva tartása. Családok együtt töltött ideje nő, mindenkinek jár a hétvége és így tovább. Bármilyen gondosan összeállított érvrendszer is billenhet, főleg ha túl hosszú, hiszen minél több érvet hozunk fel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egyre gyengébbek és gyengébbek lesznek, melyek végül aláássák még a kezdő erős érveket is, gyengítve saját pozíciónkat.

A meggyőzést az egyoldalú lépés követte, előzetes érdemi egyeztetés nélkül, rekord gyorsasággal került törvénybe az akarat. Mire az érintettek felfogták a téma súlyosságát nem volt visszaút és bekövetkezett a végrehajtás időszaka. Az akarat megvalósult, de elült-e a konfliktus az egyoldalú lépéssel? Mit éreztek az emberek az első ominózus vasárnapon, és persze utána? Mit mutattak az első hetek, hónapok kereskedelmi statisztikái? Miután azt ígértem szigorúan tárgyalási szemmel nézem az eseményeket a népszavazási kezdeményezések körüli helyzetet így nem is említem, pedig gyanítom ennek az utolsó próbálkozása kényszerítette teljes feladásra a kormányt, amikor hirtelen, szintén minden egyeztetés nélkül alig egy hét leforgása alatt eltörölték a törvényt. 

A boltok fél éve ismét teljes nyitva tartásban üzemelnek, szövetségük képviselője bejelentette, hogy a dolgozók megkapják emelt juttatásukat, a nagy boltokban minden dolgozót megillet a havi két hétvégi szabadnap, a vásárlók kezdtek ismét visszaszokni az elmúlt húsz év gyakorlatához, de a KDNP ismét próbálkozik, egy új technikával az alkudozással. Azon gondolkozom vajon miért? A most ismét kezdeményező fél (KDNP) alkudozik, azt akarja, hogy zárják be megint a boltokat, ha teljesen nem lehet, akkor félig, miközben tudja, hogy a többség ellene van. Miért nem tárgyal és tesz ajánlatot különösen arra való tekintettel, hogy ebben a témában egyszer már vesztett? Gyanítom azért, mert fél attól, hogy engednie kell bizonyos pontokon és ezért gyengének látnák és hitelvesztésként élné meg. 

Mayer Zsolt – Scotwork, tárgyalásikészség-fejlesztő tréner, tanácsadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése