2014. december 1., hétfő

Kezeld az érzelmeidet!
Mindnyájunkat arra tanítottak, hogy az üzleti életben rejtsük el érzelmeinket – különösen a tárgyalások alatt. Tartsuk érzelmeinket távol a tárgyaláson, vagy hagyjuk, hogy a másik fél megtörjön minket?
Vajon tudunk-e robotként hatékonyan tárgyalni? Hogyan találjuk akkor meg az arany középutat?

Ismerjük fel az érzelmeket – pozitív és negatív – melyek teljesen normálisak a tárgyalás alatt. Sokszor azonban annyira leköt bennünket a tárgyalás vezetése, a másik fél meggyőzése és azok az erőfeszítések, melyeket a zárás, megállapodás érdekében teszünk, hogy elfelejtjük az érzelmeket kezelni, vagy azt a megoldást választjuk, hogy nem is foglalkozunk velük.

Fent leírtak jellemzőek akár eladók vagyunk, akár beszerzők. Mint értékesítő valószínűleg keményen kidolgoztuk és felkészültünk a teljes ajánlattételre, melyről meggyőződésünk, hogy nyerő mindkét fél számára. Aztán amikor előadjuk azt, a másik fél nem örül. Sőt, nemcsak hogy visszautasíthatják, de meg is fenyegethetnek, hogy a versenytársunknak adják az üzleti lehetőséget. Hogy reagálhatunk arra a kijelentésre, hogy ez az utolsó ajánlatom „kell, vagy nem kell?”.


Minkét esetben, akár eladunk vagy beszerzünk áldozatnak, sértettnek és átvertnek érezzük magunkat, félünk, hogy elveszítjük a megállapodást és nem érjük el céljainkat. Mellkas izmaink befeszülnek, a szorongás fokozódik és úgy érezzük dühünket ki kell adnunk, „Viccel velem?” vagy „Ezt nem teheti velem!”. De elég profik vagyunk ahhoz, hogy az ilyen kontraproduktív kitöréseket elkerüljük, ha a valódi érzelmeket nem is tudjuk teljesen elrejteni.

A tárgyalás ilyen helyzeteiben lépjünk egyet vissza, ismerjük fel és azonosítsuk be az érzelmek kiváltó okát. Amint megértjük őket két lehetőség közül választhatunk: figyelmen kívül hagyjuk és folytatjuk a tárgyalást ugyanúgy, vagy inkább legyünk kíváncsiak. Próbáljuk megérteni a másik felet és álláspontját olyan kérdéssel, mint „Segítsen nekem megérteni, hogy miképp jutott erre a következtetésre”.
Ne feledje, hogy egy túlfűtött tárgyalásban az érzelmek kontrollja és alkalmazása nem könnyű feladat. Mégis minél többször képesek vagyunk felismerni ezeket a helyzeteket annál nagyobb a valószínűsége, hogy elérjük a kívánt eredményt.

Gaetan Pellerin – Scotwork Canada
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése